درخواست اخذ به شفعه
این درخواست یک مورد قانونی در بحث مال و اموال است که در بین مردم مجهول و مسکوت است. اگرچه مشکلات مالی و ملکی از مشکلات رایجی است و اکثر افراد قطعا یک یا چند بار در زندگی خود با آن مواجه خواهند شد، اما در این مورد به جز وکلا و وکلایی که در این زمینه فعالیت می کنند، معمولا کسی اطلاعاتی در این خصوص ندارد. پس اگر می خواهید این موضوع را یاد بگیرید و با آن آشنا شوید، مقاله ما را تا انتها دنبال کنید.
تعریف کلی از پذیرش اخذ به شفعه
اخذ به شفعه نوعی حق قانونی است که در شرایط استثنایی برای فرد ارزیابی می شود. حال ممکن است در مورد شرایط خاص سوالی پیش بیاید. پاسخ این است که اگر دو نفر نه بیشتر در ملکی شریک باشند، اگر یکی از شرکا بخواهد سهم خود را بفروشد و بخواهد آن را به دیگری واگذار کند، حق خرید سهم متعلق به شریک دیگر است و قانون این حق به او می دهد که قیمت ان ملک را به پردازد و ان را در اختیار داشته باشد
نکات مهم و اساسی
در قانون مدنی کشور و در بندها و مواد مختلف به تفصیل به این خواسته و چگونگی ایجاد حق در نظر گرفتن برای فرد پرداخته شده است. از مهمترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1)این حق و درخواست فقط در مورد املاک دارای زمین است. چنانچه ساختمان یا آپارتمان بدون زمین برای فروش عرضه نشود مشمول این دادخواست نمی شود
2)این دادخواست شامل مالکین بیش از دو نفر نمی شود. قانون به صراحت می گوید که این حق فقط برای شرکایی که تعداد آنها فقط 2 نفر است لحاظ می شود.
3) شریک ملکی که قصد خرید سهم شریک خود را دارد باید مبلغی را که خریدار اولیه به شریک او پرداخت کرده است به فروشنده سهم بپردازد. این یک مورد غیرقابل انکار است و شخص به هر دلیلی نمی تواند هزینه کمتری بپردازد، مثلاً به دلیل ارتباط بین او و دیگری.
4) این درخواست قانونی فقط در صورتی اجرا می شود که یکی از شرکا قصد فروش داشته باشد. در سایر موارد مانند هبه یا قرض، این حق برای هیچ یک از شرکا منظور نخواهد شد.
5) اجرای این دادخواست و مذاکره در مورد این حق به ورثه یکی از صاحبان ملک در صورت فوت آنها تسری می یابد ولی به دلیل این اختلاف زیاد نمی توانند از این حق به میزان سهم خود استفاده کنند. اما باید بین شریک اول و وراث شریک دوم متوفی توافق صورت گیرد.
6)شریکی که صاحب این حق محسوب می شود باید در اسرع وقت نسبت به آن شکایت کند. در غیر این صورت حق از او گرفته می شود.