در چه صورت زن بعد از طلاق ارث می برد
سهم ارث زن از شوهر
قانون مدنی در ایران، اصولی را برای ارث بردن زن از شوهر تنظیم میکند که به عنوان اصول فقهی نیز تلقی میشوند. بر اساس این اصول، رابطه سببیت میان زوجین سبب میشود که هر یک از آنها پس از فوت دیگری ارث تعلق بگیرند. این موارد به تفصیل به شرح زیر توضیح داده میشوند:
- رابطه سببیت: از جمله اشخاصی که به موجب سبب ارث میبرند، هر یک از زوجین (زن و شوهر) است که در حین فوت دیگری زنده باشند. این به این معناست که اگر همسر یا همسرها بلافاصله بعد از فوت یکی از آنها درگذشته باشند، ارث برای همسر باقیمانده تعلق میگیرد.
- نوع ازدواج: برای اینکه زن از شوهر ارث ببرد، رابطه زوجیت باید از نوع ازدواج دائم باشد و نه ازدواج موقت. ازدواج دائم به معنای یک ازدواج معمولی و دائمی است که با هدف زندگی مشترک و تشکیل خانواده انجام میشود.
- حیات همسرها: همچنین، هر یک از زوجین (زن و شوهر) باید در حین فوت دیگری زنده باشند و در وضعیت زوجیت هم باشند تا رابطه توارث برقرار شود.
- میزان ارث: میزان ارث زن از شوهر به وضعیت فرزندان وی نیز بستگی دارد:
- اگر مرد فرزندی نداشته باشد، زن یک چهارم از ارث شوهر را به عنوان سهم الارث خواهد داشت.
- اگر مرد فرزند داشته باشد، سهم الارث زن کاهش مییابد و تنها یک هشتم از ارث شوهر را به عنوان سهم الارث خواهد داشت.
این اصول مرتبط با ارث بردن زن از شوهر در قانون مدنی ایران است و بر اساس قوانین اسلامی و فقهی تعیین شدهاند. این موارد میتوانند برای تعیین حقوق و وظایف زنان و مردان در موارد میراث و ارثبری مهم باشند.
شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق
در قانون مدنی ایران، شرایط ارث بردن زن از شوهر پس از طلاق تنظیم شده است. ماده 943 قانون مدنی ایران به تفصیل شرایط ارث بردن زن پس از طلاق را برای مواردی که طلاق رجعی باشد مشخص میکند.
بر اساس این ماده:
- اگر شوهر، زن خود را به طلاق رجعی مطلقه کند و هر یک از زوجین (شوهر و زن) قبل از انقضای عده (مدت زمان معین برای رجوع در طلاق رجعی) بمیرد، دیگری از او ارث میبرد. به عبارت دیگر، اگر یکی از زوجین بلافاصله بعد از طلاق رجعی فوت کند، طرف باقیمانده حق ارثبری دارد.
- اما اگر فوت یکی از زوجین بعد از انقضای عده (مدت زمان رجوع در طلاق رجعی) بوده و یا طلاق بائن (طلاق نهایی) باشد، زوجین از یکدیگر ارث نمیبرند. در این حالت، حق ارثبری منتفی میشود.
مهمترین نکته در اینجا این است که این شرایط تنها برای طلاق رجعی اعمال میشوند و در صورتی که طلاق از نوع بائن (طلاق نهایی) باشد، ارثبری منتفی میشود. طلاق رجعی به معنای این است که مرد بتواند در مدت عده به زن خود رجوع کند و به طور معمول طلاق نهایی صورت نگرفته باشد. در این شرایط، زن از حق ارثبری بعد از فوت شوهر خود بهرهمند میشود.