دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
با توجه به قانون مدنی ایران، مالکیت یک فرد نسبت به یک ملک ممکن است به صورت مفروز یا مشاع باشد. در مالکیت مفروز، ملک تنها یک مالک دارد، اما در مالکیت مشاع، ملک بیش از یک مالک دارد.
برای مثال، وقتی که یک شخص تنها مالک یک ملک است، مالکیت مفروز ایجاد میشود. از سوی دیگر، مالکیت مشاع در مواقعی رخ میدهد که یک ملک به چندین مالک تعلق داشته باشد.
در شرایط وراثت نیز، ممکن است ملک به عنوان مالکیت مشاع ارث برده شود. در این حالت، هر ورثه به عنوان شریکان مالی در تمام اجزای ملک محسوب میشوند و هیچکدام اجازه تصرف تکراری در ملک را ندارند.
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع، به دعوای حقوقی اطلاق میشود که توسط یکی از مالکین ملک مشاع علیه افرادی ار raised. این افراد بر اساس قوانین ملزم به تنظیم سند رسمی به نام او میباشند.
در ادامه، میتوان به برخی از مواقع شائع که مالکیت مشاع توسط افراد متعدد به وجود میآید، اشاره کرد. همچنین، مراحل و شرایط اصلی برای ارتقاء دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع در دادگاههای عمومی و حقوقی را بررسی خواهیم کرد.
در چه مواردی مالکیت اشخاص مشاعی است.
مالکیت مشاعی به طور کلی ممکن است به دلیل مقررات قانونی یا توافقات قراردادی ایجاد شود. به عنوان مثال، در صورت فوت یک فرد، کل اموال باقیمانده از او به ورثه در زمان وفات منتقل میشود. تا زمانی که عملیات تقسیم ارث به صورت کامل انجام نشده باشد، مالکیت ورثه نسبت به متوفی به عنوان مالک مشاع محسوب میشود و هیچ یک از ورثه نمیتوانند بدون رضایت سایر ورثه و طلبکاران متوفی در اموال وی تصرف داشته باشند.
مالکیت مشاعی افراد متعدد نسبت به یک ملک ممکن است نتیجه توافقات قراردادی باشد. به عنوان مثال، مستأجر یک ملک تجاری ممکن است بخشی از این ملک را به صورت مشاعی از موجر خریداری کند. همچنین، زوج ممکن است تصمیم بگیرد بخشی از ملک مشترک را به همسر خود انتقال دهد.
طبق قوانین مدنی، دو نکته مهم در خصوص حقوق و تصرفات مالکان در ملک مشاع وجود دارد که میتواند باعث ایجاد شرایط لازم برای راهاندازی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع شود:
- توافق در تصرف مادی: هیچ یک از شرکای ملک مشاع نمیتوانند بدون رضایت و اجازه سایر شرکا در ملک مشاع تصرف مادی داشته باشند. به عنوان مثال، اگر یک خانه مسکونی به ارث برده شده باشد، هیچ کدام از ورثه نمیتوانند پیش از تقسیم ارث در آن ملک بدون اجازه سایر ورثه در آن زندگی کنند. این توافقات معمولاً در مدارک قراردادی یا مدارک مشاعی ثبت شده ممکن است و در صورت نقض، میتواند اساس دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع باشد.
- تقسیم ملک مشاع: درخواست هر یک از شرکای ملک مشاع، دادگاه میتواند دستور اجرای عملیات افراز را برای تقسیم ملک مشاع صادر کند. عملیات افراز به معنای تقسیم ملک مشاع بین مالکان مشترک است، به نحوی که سهم هر یک از آنها مشخص باشد. این نیز یکی از مراحل مهم در راهاندازی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع محسوب میشود.
شرایط طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع
در مواردی که شرکای ملک مشاع قادر به توافق بر سر تقسیم مال مشترک خود نشوند، هر یک از آنها میتوانند اقدام به راهاندازی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع کنند. این دعوا در دادگاه عمومی و حقوقی مورد بررسی قرار میگیرد که حوزه قضایی ملک در آن دیار واقع شده است. به عبارت دیگر، اگر ملک مورد دعوا در شیراز واقع باشد، دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع باید به دادگاه عمومی و حقوقی شهر شیراز تقدیم شود.
در دادخواست الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع، باید اطلاعات مختلفی ذکر شوند. این اطلاعات عبارتند از:
- مشخصات خواهان و وکیل دادگستری وی: شخص یا افرادی که دعوای حقوقی را آغاز میکنند. اطلاعات وکیل دادگستری نیز در این بخش قید میشود.
- مشخصات خوانده: شخص یا افرادی که در معرض دعوای حقوقی قرار دارند. نام سایر شرکای ملک مشاع و اشخاصی که قانوناً ملزم به تنظیم سند رسمی به نام خواهان هستند، در این بخش ذکر میشود.
- موضوع دعوی: عنوان دقیق دعوا که در اینجا “الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع” و جزئیات ثبتی ملک مشاع قید میشود.
- دلایل و منضمات: شرح دقیق و ارائه مدارک و شهادتهای موثق به منظور اثبات ادعاهای خواهان.
- شرح دادخواست و هزینه دادرسی: توضیحات بیشتری در مورد خواهان و دعوا، همچنین مشخصات مربوط به هزینههای دادرسی که ممکن است به عهده خواهان بیافتد.
این دادخواست به عنوان یک برگه خاص با مشخصات دقیق دعوا و اطلاعات مهم در دادگاه ارائه میشود. این مراحل به عنوان قدمهای اولیه برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی ملک مشاع در دادگاه عمومی و حقوقی انجام میشوند.