سلب حضانت فرزند از مادر

در چه شرایطی حضانت فرزند از مادر سلب میشود؟
فهرست مقالات

سلب حضانت فرزند از مادر

در قانون مدنی ایران، در مورد حضانت فرزندان تا سن هفت سالگی، اولویت به مادر تعلق دارد، ولی این اصل به معنایی مطلق نیست. به عبارت دقیقتر، “اولویت” به معنای این است که مادر در شرایط عادی و بدون مشکلی، حضانت را بر عهده دارد. اما در مواردی که مادر ناتوان به نظر می‌رسد یا شرایط خانوادگی یا اجتماعی به نحوی تغییر می‌کند که حضانت توسط مادر مخاطره‌آمیز باشد، می‌توان حضانت را به پدر یا دیگر اقربای کودک واگذار کرد.

این مسئله نشان می‌دهد که در نظام قانونی ایران، همیشه مصلحت و بهترین منافع کودک در نظر گرفته می‌شود. اگر سلب حضانت از مادر در بهترین منافع کودک باشد یا مادر ناتوان به نظر بیاید، پدر یا دیگر افرادی که مناسب برای حضانت هستند، می‌توانند مسئولیت حضانت را به عهده بگیرند.

تصمیم نهایی در مورد حضانت همیشه بر اساس مصلحت کودک و شرایط واقعی خانواده اتخاذ می‌شود و ممکن است با تغییر شرایط به مرور زمان تغییر کند. به همین دلیل، قانون امکان واگذاری حضانت از مادر به دیگر اقربای کودک را تا سن هفت سالگی فرزندان تا تعداد مشخص نمی‌کند، اما این امکان وجود دارد.

 

 

در چه شرایطی حضانت فرزند از مادر سلب میشود؟

در قانون مدنی ایران و قوانین حاکم بر حضانت فرزندان، مشخص شده است که حضانت مادر ممکن است سلب شود و فرزند به دیگر شخصیت‌ها، از جمله پدر یا اقربای کودک، واگذار شود در شرایط زیر:

  1. ابتلا به جنون یا دیوانگی: اگر مادر ابتلا به جنون یا دیوانگی شود و نتواند به خوبی برای فرزند خود مراقبت کند و به نظر برسد که حفاظت از فرزند تحت نظر مادر امکان‌پذیر نیست، حضانت از مادر سلب می‌شود.
  2. ازدواج با شخصی دیگر: اگر مادر پس از جدایی و طلاق با فرزندان خود با شخص دیگری ازدواج کند و این موضوع منجر به آسیب روانی یا اجتماعی برای فرزندان شود، حضانت مادر نیز ممکن است سلب شود.
  3. عدم مواظبت از طفل: اگر مادر به نحوی عدم مواظبت از فرزند را نشان دهد که سلامت جسمانی و روانی فرزندان در معرض خطر قرار بگیرد، حضانت از مادر سلب می‌شود.
  4. انحطاط اخلاقی: اگر مادر درگیر مسائل غیر اخلاقی شود و این امور به نحوی که به ضرر فرزندان باشد، ثابت شود، حضانت از مادر ممکن است سلب شود.

تصمیم نهایی در مورد سلب حضانت و واگذاری آن به دیگر شخصیت‌ها توسط دادگاه‌ها گرفته می‌شود و این تصمیم بر مبنای مصلحت و بهترین منافع کودکان اتخاذ می‌شود.

 

دعوای سلب حضانت از مادر

برای سلب حضانت از مادر و تقاضای انتقال حضانت به شخص دیگر یا پدر، شما باید مراحل زیر را انجام دهید:

  1. تهیه دادخواست: شما باید دادخواست سلب حضانت از مادر را تهیه کنید. در این دادخواست، باید دلایل و ادله مرتبط با عدم صلاحیت مادر و دلایل سلب حضانت را به دقت شرح دهید.
  2. ثبت دادخواست: دادخواست سلب حضانت را باید به یک دادگاه مربوطه ثبت کنید. این مرحله شامل مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می‌شود و می‌توانید از امکانات آنلاین با مراجعه به آدرس remission.adliran.ir/PetitionEdit.aspx برای ثبت دادخواست استفاده کنید.
  3. پیگیری دعوا در دادگاه: پس از ثبت دادخواست، دعوای شما در دادگاه مورد بررسی قرار می‌گیرد. در دادگاه، شما و مادر (یا وکیل مادر) فرصت دارید تا ادله‌ها و شواهد مرتبط با دعوای سلب حضانت را ارائه دهید.
  4. تصمیم دادگاه: دادگاه بر اساس ادله و شواهد ارائه شده و با در نظر گرفتن مصلحت کودک تصمیم می‌گیرد. اگر دادگاه تصمیم به سلب حضانت از مادر و واگذاری حضانت به شخص دیگری می‌گیرد، این تصمیم به صورت رسمی و قانونی اجرا می‌شود.
مشاوره تلفنی