ماهيت معاينه در آيين دادرسي كيفري
از منظر پزشکي قانوني معاينه جسد در ابتدا، معاينه ظاهري است كه عبارت از توصيف خصوصيات ظاهري جسد و توجه به ويژگي هاي محيط پيرامون آن مي باشد كه حسب مورد در محل فوت يا در تالار تشريح انجام مي گيرد و پس از معاينه ظاهري بايد جسد را كالبدگشايي كرد. در قانون آيين دادرسي دادگاه هاي عمومي و انقلاب در امور كيفري قانون گذار تعريفي از «معاينه» به عمل نياورده بلکه طي مبحثي با عنوان «معاينه محل و تحقيقات محلي» به افرادي كه بايد در معاينه حاضر شوند، زمان معاينه و برخي روشهاي آن پرداخته است. در اصطلاح حقوقي معاينه محل، بازديد مراجع قضايي يا اداري از محل وقوع جرم يا مورد دعوي و اختلاف يا موضوع حق مي باشد، معاينه محل در اجراي مقررات ثبتي هم پيش مي آيد و اختصاص به دعاوي مدني و كيفري ندارد. با هر دو مفهوم لغوي و اصطلاحي معاينه ضرورت حضور شخص معاينه كننده درمحل معاينه و اظهار نظر مستقيم و بلا واسطه به وضوح قابل استنباط مي باشد.
مشاوره با وکیل کیفری در مشهد
09156024004
به طور كلي بررسي روند تاريخي قوانين مربوط در بحث معاينه اجساد نشانگر نتايج زير است:
1- معاينه اجساد امري تخصصي است.
2- معاينه اجساد بايد توسط پزشکان مورد اعتماد مقامات قضايي به عمل آيد.
3- پزشکان براي معاينه اجساد كارشناس محسوب مي گردند
4- معاينه اجساد توسط پزشکان فقط با دستور مقامات قضايي ذيصلاح ممکن است. در صورت حضور پزشکان قانوني ابتدا نظر آنان بايد اخذ شود مگر در امر ارجاعي متخصص نباشند.
مشاوره با وکیل قتل در مشهد
09156024004
سير تاريخي معاينه اجساد در پزشکي قانوني
در حقوق جزا به مفهوم عام و در آئين دادرسي كيفري، تعريفي براي معاينه ارايه نگرديده است. شناسايي اين مفهوم مستلزم بررسي نحوه دخالت پزشکان قانوني و اطباء در امر معاينات اجساد در روند تقنيني و تاريخي در قوانين جزاي ايران مي باشد. نگرش به قوانين تلقي خبره،كارشناس،متخصص به پزشکان قانوني را مي رساند، ليکن معاينه و معاينات عنوان كلي است كه در تحقيقات كيفري براي جسد و يا ساير موارد مورد نياز درج شده است و به همين اعتبار كالبد شکافي نيز بخشي از معاينات و تحقيقات مقدماتي كيفري محسوب مي گردد. به اين مطلب درحال حاضر در ماده 88 قانون آيين دادرسي دادگاه هاي عمومي و انقلاب در امور كيفري اشاره شده است.
در قانون آئين دادرسي كيفري مصوب 1290 به موجب ماده 73 آيين دادرسي كيفري مصوب 1290/6/11 معاينات محل توسط مستنطق يا اهل خبره به عمل مي آيد و به موجب ماده 78 همين قانون دعوت اهل خبره منوط به اطلاعات علمي و فني و يا معلومات مخصومه در رابطه با موضوعي كه اظهار نظر خواهند نمود مي باشد.در ماده 79 نيز آمده است: «در موقع تحقيقات اهل خبره مستنطق هرگاه لازم بداند حاضر خواهد شد.» ماده 82 آيين دادرسي كيفري مقرر مي داشت: «براي معاينه اجساد اموات و جراحات و آثار و علايم ضرب و شتم و غيره مستنطق طبيب را دعوت مي كند در اين مورد اطباي عدليه دعوت مي شوند و اگر اشخاص مذكور نتوانند حاضر شوند يا در جايي از اطباي مذكور نباشد طبيب ديگر را مي توان دعوت كرد.
مشاوره با وکیل ضرب و جرح در مشهد
09156024004