مستاجر ملک وقفی
برخی از دعاویی که در دادگاه ها اقامه می شود شامل دعوای تصرف مستاجر علیه مالک ملک همسایه است. مزاحمت مالک ملک در کنار مستاجر همیشه یکی از مسائل حقوقی است که پیش می آید و مستاجر حق دارد دادخواست مزاحم و حق فسخ اجاره دهد که در ادامه به آن می پردازیم. بقیه این مقاله با این حال، در رابطه با موضوع در خصوص مستاجر باید به نکاتی توجه کرد، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
مستاجر موقوف به چه کسی گفته می شود؟
تعریف مستأجر وقفی، شخصی است که ملک وقفی را اجاره می کند. دولت یا افراد بر اساس عرف جامعه و احکام شرعی مقداری اموال را می دهند. این نوع اموال وقفی داده شده را می توان به متولی (متولی ملک وقف) به سایر افرادی که حق دریافت اجاره این ملک را دارند، اجاره داد. کسانی که پولشان وقف است به آنها موفوک الاهیم می گویند. در مورد اجاره ملک مجانی در اصل 499 قانون اساسی آمده است. زمانی که متولی مال وقف را از طرف خود اجاره کند، مدت اجاره پس از فوت وی ساقط نمی شود. بنابراین آنچه از این قانون می توان برداشت کرد این است که فرد مورد تایید مجاز به اجاره خیریه خواهد بود. البته مالیات این اموال مطابق هدف و نیت واقف (کسی که پول را می دهد) است. همچنین شرایط مربوطه باید رعایت شود.
چه اتفاقی ممکن است برای این مستاجران بیفتد؟
تصرف یا تصرف عدوانی نمونه ای از این ادعاها است. مثلاً یادتان باشد طبق قانون مستاجر حق استفاده و اجاره این ملک را برای مدت معینی دارد، مثلاً اگر مواردی وجود داشته باشد این مدت تا ده سال است اگر مستاجر استفاده کند. پس از پایان مدت اجاره، محل را تخلیه نکند، این موارد توسط سرپرست یا اداره بنیاد علیه مستاجر تشکیل می شود. قوه قضائیه طبق قانون باید در مرکز هر استان شعبه قضایی ایجاد کند و در صورت لزوم در هر شهرستان موظف به رسیدگی به پرونده های ماده 49 قانون است. یکی از مواردی که در این شعب قابل طرح است، استفاده نادرست از وقف استرداد شده به واقف پس از رسیدگی به حقوق مالکیت است. با این حال، گاهی اوقات مستاجر به دادگاه شکایت می کند. هر مستأجری اعم از مستاجر موقت یا مستأجر دائم، در صورتی که شخص ثالثی مانند همسایه در استفاده یا بهره مندی وی از ملک مورد اجاره دخالت کند، حق دارد طرح دعوی کند. نگرانی های صاحب ملک همسایه را کاهش دهد، اما برای طرح دعوا علیه مستاجر شرایط لازم وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
مزاحمت توسط مالک ملک مجاور
ماده488 قانون مدنی شامل الزامات زیر در رابطه با مزاحمت در ملک است. این اقدامی است که توسط صاحب ملک برای جلوگیری از دخالت شخص ثالث در استفاده و منافع ملک آغاز شده است. به عنوان مثال، برای ایجاد مزاحمت برای مالک ملک به وسیله همسایه ،جلوگیری از دسترسی به اموال، تصرف، استفاده از پارکینگ و غیره. منظور از مالک، مالک اصلی یا مستأجر قانونی ملک است. بنابراین در این شرایط مستاجر حق شکایت از مالک ملک مجاور را به دلیل ایجاد مزاحمت خواهد داشت، البته در صورت احراز شرایط مقرر در قانون. بدیهی است که این حق مالک است که ممکن است متعلق به مالک یا مستاجر باشد، که از مالک ملک مجاور شکایت کند.