وکیل قتل در مشهد
از زمانی که انسان با منافع خود و بحث دفاع آشنا شد، خواه ناخواه جرم قتل را به مجموعه گناهان خویش افزود. منافعی که هریک در حوزه های مختلف تعریف میشد و هرکدام از درجه ای از اهمیت، برای انسان برخوردار بود. لذا تضاد این منافع، زمینه را برای وقوع جرم قتل، بیشتر میکرد. از همین روست که میتوان قتل را ، به عنوان قدیمی ترین جرم انسان، به شمار آورد.
تعریف قتل
قتل در معنای ساده عبارت است از: کشتن یک انسان، توسط انسان دیگر. اما در معنای حقوقی، جرم قتل به طور کلی به معنای جنایت وارده بر نفس یا جان انسان است که با توجه به قصد و تقصیر مرتکب و همینطور باتوجه به عوامل دیگر که در ادامه بیان خواهد شد می تواند عامدانه و از روی آگاهی واقع گردد و یا از روی تقصیر و یا خطا مرتکب باشد. در جرم قتل حیات شخص سلب شده و قاتل، با هر انگیزه ای که داشته است مقتول را از حق حیات و زنده بودن محروم کرده است. جرم قتل در تقسیم بنده کلی جرائم، در زمره جرائم علیه اشخاص قرار دارد و فقط نسبت به انسان واقع می شود.
اقسام قتل
به طور کلی، در حقوق کیفری ایران و براساس ماده 289 قانون مجازات اسلامی، قتل به دو نوع عمدی و غیرعمدی تقسیم میگردد، که خود قتل غیرعمدی نیز، شامل قتل شبه عمدی و خطای محض میگردد. اراده و قصد مرتکب در وقوع قتل ، در تقسیم بندی این جرائم موثر است.
قتل عمدی
قتل عمدی زمانی محقق می شود که شخص دیگری را از روی عمد و با علم از زنده بودن و حق حیاتی که دارد محروم نماید. همانطور که می دانید هیچ شخصی نمی تواند دیگری را از حق حیاتش محروم کند مگر به حکم قانون و شرع و اگر شخصی مرتکب این جرم گردد قاتل است و قطعا مجازات خواهد شد.
قتل عمدی نیز، دارای اقسامی است که در ماده 290 قانون مجازات اسلامی، بدان پرداخته شده است. که عبارت اند از:
الف- اگر شخصی قصد کشتن دیگری را داشته باشد و جنایت مدنظر او یا مانند آن جنایت نیز واقع گردد صرف نظر از انگیزه ای که داشته قاتل است و باید مجازات گردد. در چنین حالتی فرقی ندارد که قصد کشتن یک یا چند نفر معین را داشته و یا قصد کشتن چند نفر غیرمعین را از یک جمع معین داشته است و همینطور در چنین حالتی نیازی نیست که عمل او نوعا موجب جنایت باشد همینکه قصد قتل داشته است کفایت می کند. به عنوان مثال شخص الف قصد کشتن شخص ب را دارد و این عمل نیز واقع می شود.
ب- اگر شخصی قصد قتل نداشته باشد اما کاری که انجام می دهد نوعا نسبت به افراد عادی موجب قتل می شود در چنین صورتی اگر آگاه باشد که عمل او نوعا موجب قتل است قتل عمد خواهد بود. برای مثال هرگاه شخص الف شخص ب را از ساختمان دو طبقه بدون قصد قتل به پایین پرت کند با توجه به اینکه این عمل نوعا موجب قتل است حتی اگر شخص قصد قتل نداشته باشد اما آگاه و متوجه باشد که عمل او نوعا موجب جنایت می شود نیز عمل قتل عمد خواهد بود و یا مثال درگیری های خیابانی که شخص از سلاح استفاده می کند.
پ- گاهی شخص نه قصد جنایت دارد و نه قصد عملی که نوعا موجب جنایت بشود اما نسبت به شخص مقتول با توجه به شرایط خاصی که داشته نوعا موجب جنایت بوده است و البته قاتل باید به وضعیت فرد آگاه باشد. برای مثال شخصی بیمار است یا ناتوان است و یا در وضعیتی قرار دارد که عمل جانی موجب قتل نسبت به او می گردد که در صورت آگاهی شخص مرتکب نسبت به وضعیت آن فرد این عمل قتل عمدی خواهد بود.
ت- زمانی که شخص قصد قتل و کشتار داشته باشد اما فرد یا جمع خاصی مدنظر او نباشد مانند بمب گذاری در چنین حالتی نیز این جرم قتل عمد خواهد بود.
قتل غیر عمدی
دسته اول) قتل شبه عمد
این قتل، زمانی محقق میگردد که شخص قاتل، قصد انجام کار را داشته، اما نتیجه و وقوع قتل را قصد ننموده است.
بر اساس ماده 291 قانون مجازات اسلامی، قتل شبه عمدی در سه حالت رخ میدهد:
الف- هرگاه شخصی قصد قتل نداشته اما قصد عملی را داشته است که نوعا موجب قتل نمی شود اما اتفاقا آن عمل موجب قتل گردد این عمل قتل شبه عمد خواهد بود.
ب- هرگاه شخصی قصد کشتن حیوان یا قصد تیراندازی به یک شیء و یا قصد کشتن فردی که به موجب ماده 302 قانون مجازات اسلامی خونش هدر رفته است را داشته باشد اما اشتباها به انسان عادی بزند مرتکب جرم قتل شبه عمد شده است.
پ- هرگاه کشتن شخص ناشی از بی احتیاطی یا تقصیر شخص باشد مانند تصادفات رانندگی که مثال بارز این قسمت است قتل شبه عمد خواهد بود.
دسته دوم) قتل خطای محض
به موجب ماده 292 قانون مجازات اسلامی قتل خطای محض زمانی محقق می شود که یکی از موارد زیر اتفاق بیفتد:
الف- اگر شخصی در حالت خواب یا بیهوشی و مانند آن مرتکب قتل دیگری گردد عمل او قتل خطای محض خواهد بود.
ب- اگر قتل توسط کودک یا دیوانه واقع گردد عمل شخص قتل در اثر خطای محض است.
پ- هرگاه شخص نه قصد قتل دارد و نه قصد عمل واقع شده بر فرد را دارد. در چنین شرایطی نیز قتل خطای محض خواهد بود.