پرداخت نفقه پدر بزرگ
مردم جامعه ما چقدر در مورد پرداخت های حمایتی به ویژه پرداخت های حمایت از پدربزرگ و مادربزرگ می دانند؟ کلمه نفقه، درخواست ان،و … کلماتی هستند که کم و بیش می شنویم. شاید بدون دانستن معنی و کاربرد ان به راحتی از کنار آن بگذریم. برای اطلاعات بیشتر، بهتر است ابتدا در مورد تعریف حقوقی و شرعی بحث شود.
پرداخت نفقه که یک نوع پرداخت حمایتی می باشد، از جمله حمایت از پدربزرگ و مادربزرگ، یک اصطلاح کاربردی با معنای خاص است. این اصطلاح در حقوق و شرع اسلام نیز مطرح شده است. نفقه عبارت است از: مخارج شامل خوراک، پوشاک، هزینه های پزشکی و غیره. و سایر هزینه های ضروری زندگی که به عهده سرپرست می باشد، از افراد وابسته تحت نظارت خود حمایت کند.
نفقه به چه کسانی پرداخت می شود؟
افرادی که شرعاً و قانونا مستحق دریافت نفقه هستند و باید به آنها پرداخت شود. اینها عبارتند از: پرداخت نفقه به پدربزرگ، پرداخت به پدر و فرزند . نفقه همسر هم باید به یاد داشته باشید که از نفقه های مهم و ضروری می باشد ابتدا باید نفقه ان داده شود. سپس در صورت داشتن تمکن مالی به امور دیگران و پرداخت نفقه آنها رسیدگی می شود.
شرایط قانونی برای پرداخت نفقه به پدربزرگ
از نظر شرعی و قانونی در پرداخت نفقه پدربزرگ و کمک به مخارج زندگی و باعث شده که بر اساس قوانین و شرع پدربزرگ، پدر و فرزند در این زمینه تعهداتی داشته باشند. پرداخت نفقه از سوی پدر در صورت نیاز فرزند به این توجه و کمک، جدای از جنبه شرعی موجب استحکام پیوندها در زندگی می شود.
از آنجایی که پدر مسئول پرداخت هزینه های زندگی و کمک به فرزند است. از طرفی اگر پدر برای هزینه های ضروری زندگی و تامین مایحتاج زندگی نیاز به کمک داشته باشد، فرزند نیز مسئولیت کمک کردن در این زمینه ها را خواهد داشت.
در صورت نبود پدر در زندگی، مسئولیت پرداخت هزینه های لازم برای زندگی فرزندان برای پدربزرگ اجباری می شود. در صورتی که سرپرست توانایی مالی داشته باشد پرداخت نفقه برای مسئولین نگهداری یک وظیفه مهم و انسانی است. اگر فردی مشکل مالی دارد و نمی تواند زندگی و امور مالی خود را مدیریت کند. نمی تواند طبق قانون و شرع به دیگران نفقه بدهد.
با توجه به عدم حضور پدر، حمایت و تأمین مایحتاج زندگی فرزندان از وظایف شرعی پدربزرگ است. این سنت و پیوند بین فرزندان مشترک است. در صورت نیاز ، پرداخت نفقه پدربزرگ طبق قانون و شرع بر عهده فرزند است.
ارتباط با امور زندگی خویشاوندان و تأمین نیازهای زندگی همیشه و در همه حال مطلوب است. این شیوه رفتار انسان مورد تایید و ستایش جامعه و دین می باشد. اما پرداخت نفقه به اقارب (اقارب) از نظر قانون وظیفه محسوب می شود.
شاید سختگیری قانون در پرداخت نفقه به اقارب (اقوام) در قالب دارایی و توان مالی آن شخص، تا حد زیادی به دلیل تاکید بر این اهمیت و جلوگیری از وقوع آن باشد. شایسته است که افراد جامعه حتی در نبود قوانین به وضعیت معیشتی و زندگی نزدیکان خود توجه ویژه ای داشته باشند.
قانونگذار شرایط و مقرراتی را برای پرداخت نفقه پدر و پرداخت نفقه جدّ وضع کرد. این افراد در صورت داشتن شرایط زیر می توانند از فرزند خود درخواست پرداخت نفقه کنند: 1- نداشتن تمکن مالی 2- نداشتن توان جسمی
ناتوانی در انجام کار و فعالیت های سودمند باعث می شود این افراد نتوانند به امور مهم زندگی خود رسیدگی کنند. و البته نیاز به کمک و حمایت دارند و نفقه می گیرند.
اعمال نفقه پدربزرگ توسط قانونگذار در مورد اشخاصی که سرپرستی افراد تحت تکفل به آنها سپرده شده است بستگی به شرایط و توانایی های مادی مربوطه خواهد داشت. این شرایط به دقت در نظر گرفته شده است. اشخاصی که واجد شرایط مقرر در قانون نباشند مجبور به پرداخت نفقه و مخارج زندگی افراد تحت تکفل خود نخواهند بود.
وقتی صحبت از پرداخت نفقه به پدربزرگ و مادربزرگ می شود، فرقی نمی کند که فرد از چه جنسیتی باشد یا متاهل یا مجرد باشد. در صورتی که پدر و جد نیازی به تامین هزینه های نفقه نداشته باشند، فرزندان (نوه ها) مکلف به پرداخت نفقه جد خواهند بود. از نظر قانون و شرع در پرداخت نفقه به جنسیت واقعی جد توجه نمی شود.